ECB verhoogt rente en breekt records

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de tiende keer in ruim een jaar tijd de belangrijkste rentes verhoogt. Die komen nu uit op 4%. Daarmee breekt de ECB twee records: nog nooit was de rente zo hoog en nooit eerder waren er tien renteverhogingen op rij.

Stijgende stapeltjes munten, rente stijging symboliserend
Nieuws
Datum: 28-09-2023

Zoals inmiddels bekend, doet de centrale bank dit in de stijd tegen de inflatie. Het streven is om die op maximaal 2% te krijgen, maar zover lijkt het nog lang niet te zijn. President Christine Lagarde van de ECB riep landen verder opnieuw op om hun schulden te verlagen en te stoppen met het financieel ondersteunen van het bedrijfsleven.

Verder stijging?
Hoewel Lagarde vastberaden lijkt om haar doel te bereiken, heeft ze geen uitspraken gedaan over verdere rentestijgingen. Andere ECB-bestuurders sluiten die echter niet uit. Toch verwachten veel economen niet dat de rente in de nabije toekomst omhoog gaat, tenzij de inflatie onverwacht weer flink zal stijgen.

Spaarrente
Waarschijnlijk heeft het rentebesluit van de ECB opnieuw een bescheiden effect op de spaarrente. Zo heeft Rabobank al op voorhand de rente voor spaarders met een saldo tot € 20.000 verhoogd van 1,5% naar 1,7%. Bij een spaarbedrag van € 20.000 tot € 100.000 is de rente gestegen naar 1,6%. Naar verwachting zullen andere banken volgen met rentestijgingen in hun concurrentiestrijd om het geld van de Nederlandse spaarder.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel of over sparen of lenen in bredere zin? Neem dan even contact met ons op. Als specialist op het gebied van financiële vraagstukken helpen we u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag